Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som…

vill arbeta med att laga mat på restaurang, baka bröd eller med försäljning av mat och dryck. Du bör ha blick för färg och form och måste vara noga med hygienen då du handskas med livsmedel. Du får en känsla för service och kunskap om det du säljer.

Du utbildar dig för att arbeta som

  • kock
  • servitör
  • bagare
  • försäljare av olika livsmedelsprodukter.

Du lär dig…

  • laga mat
  • servera
  • baka
  • göra konditorivaror som till exempel choklad och konfektyrer.
Du ska göra din del av arbetet för att skapa en positiv upplevelse för gästerna, från att de anländer tills att de lämnar. Här ingår en mix av kunskaper som till exempel service, mat och dryck, ljus och ljud, näringslära, specialkost och alkoholhantering.

Restaurang och bageri

När vi äter ute, beställer hem mat eller handlar bröd i bageriet förväntar vi oss att maten är tillagad med omsorg. Den ska vara gjord på bra råvaror, ha en aptitlig presentation och vara både god och näringsrik. Vi vill också mötas av trevlig och serviceinriktad personal.

Under utbildningen får du lära dig alla momenten från råvara till färdig maträtt eller bakverk. När du dekorerar ett bakverk eller lägger upp en rätt får du möjlighet att uttrycka din kreativitet och skaparglädje. Du får även kunskap om olika råvarors egenskaper, näringsinnehåll samt hur de bäst hanteras och förvaras. Dessutom ingår grundläggande kunskaper om betydelsen av god personlig hygien och de regler som styr livsmedelshygien.

Arbetet i grupp
I ett restaurangkök eller bageri är lagarbete viktigt. Här samarbetar alla för att maten ska smaka gott, ser inbjudande ut och blir färdig i tid.

Service är viktigt
Du får träna på att ta emot gäster med ett varmt och professionellt bemötande. Genom att ge förslag kring mat och dryck, svara på frågor om ingredienser och tillagning och hjälpa till vid behov av specialkost, utvecklar du din servicekompetens.

Många skolor har egna restauranger eller butiker där du får praktisk erfarenhet av att laga mat eller baka. Du får också ta emot beställningar och servera mat till betalande gäster.

Olika yrken och företag
Du får praktisk erfarenhet av matlagning, service och försäljning, vilket öppnar dörrarna till yrken som kock, servitör eller konditor. Denna erfarenhet kan leda till arbete på restauranger, bagerier, caféer, livsmedelsleverantörer eller cateringföretag.

Internationell bransch
Du utbildar dig inom en global bransch som ständigt influeras av olika kulturer och mattraditioner. Det finns också många möjligheter att arbeta och studera utomlands, vilket ger dig en bred internationell kompetens.

Inriktningar

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

Skolor

Björknäsgymnasiet

  • Kök och servering

Luleå Gymnasieskola

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

Strömbackaskolan

  • Kök och servering

Tänk på!

Snygg presentation
Du får använda din fantasi när du lägger upp maten, dekorerar ett bakverk eller lägger upp varor i en butik. Ser en matvara eller en skyltning aptitlig ut, höjer det också smaken och försäljningen.

Hygien är viktigt
Hygien är viktigt när det gäller livsmedel, både när man framställer, lagrar, fraktar och säljer matvaror.

Du ska ha bra fysik
Du får vara beredd på tunga lyft och obekväma arbetsställningar även om tekniken gör framsteg som leder till bättre arbetsförhållanden. Är du allergiker kan du få problem med både metaller och mjöl. Är du osäker om något ska du kontakta skol­hälsovården.

Inriktningar

Bageri och konditori

Du får en inblick i hur råvaror som mjöl framställs och lär dig tekniker för att baka olika sorters bröd och konditorivaror, som exempelvis choklad och konfektyr.

Genom att följa recept och välja rätt ingredienser får du färdigheter i att skapa bröd och bakverk som både smakar gott och ser inbjudande ut.

I många skolor finns egna butiker där du får sälja dina bakverk och bröd, vilket ger dig praktisk erfarenhet av kundservice och redovisning. Utbildningen ger också kunskaper om hur man packar, förvarar och fraktar livsmedel på ett korrekt sätt.

Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Kök och servering

Du förbereder dig för arbete i både kök och servering.

Här lär du dig att skriva matsedlar, välja råvaror, planera arbetsflödet och laga mat snabbt och effektivt. I skolans restaurang får du tillaga och servera rätter till betalande gäster.

Förutom varmrätter får du också lära dig att förbereda smörgåsar, snittar, sallader, kalla såser och desserter. Presentationen av maten är lika viktig som smaken, och du tränar på att garnera och lägga upp maten på ett sätt som förhöjer upplevelsen.

Utvecklingen mot anpassad kost ger dig möjlighet att laga näringsrika och smakfulla maträtter som passar olika kostbehov, exempelvis för personer med särskilda önskemål om mat eller matintoleranser som gluten eller diabetes.

Servering är en del av utbildningen, där du får lära dig att arbeta som servitör. Du får träning i att ta emot beställningar, servera mat och dryck samt ge råd om menyer och dryckesval. Du har även ansvar för bord, notor och att matsalen är välkomnande.

Exempel på yrken: Kock, servering.

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är den del av utbildningen där du praktiskt förbereder dig för yrket. Du gör din APL på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor av utbildningstiden.

Lärlingsutbildning

På vissa skolor kan du läsa programmet som lärlingsutbildning. Då gör du halva utbildningen i skolan och andra halvan på en arbetsplats. Utbildningen leder till en yrkesexamen och ämnen för grundläggande högskolebehörighet ingår.

Efter gymnasieskolan

Du kan söka arbete på restauranger, storkök, bagerier och livsmedelsbutiker.

Försäljning är en stor näringsgren. Livsmedelsföretag, stora matbutiker och småbutiker behöver alla arbetskraft med säljvana och produktkännedom.

I bageribranschen får du räkna med att börja mycket tidigt på morgonen. Om du arbetar inom handeln gäller affärstider, vilket kan innebära kvälls- och helgarbete.

Inom några av yrkena i branschen kan du avlägga gesällprov när du fått mer erfarenhet och kunskaper.

Fortsatta studier
Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen som ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.

I programmet ingår även de ämnen du behöver läsa för att nå grundläggande högskolebehörighet. Du kan även läsa in högskolebehörigheten inom det individuella valet eller programfördjupningen.

Du har också möjlighet att välja bort delar av eller hela högskolebehörigheten. Om du väljer bort högskolebehörigheten kan du fortfarande nå en yrkesexamen och grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.

Här kan du läsa mer om studier efter gymnasieskolan.

Programöversikt

Gymnasie­­gemensamma ämnen, 900 p

  • Engelska nivå 1, 100 p
  • Engelska nivå 2, 100 p
  • Historia nivå 1a1, 50 p
  • Idrott och hälsa nivå 1, 100 p
  • Matematik nivå 1a, 100 p
  • Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
  • Religionskunskap nivå 1, 50 p
  • Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p
  • Svenska nivå 1, 100 p
  • Svenska nivå 2, 100 p
  • Svenska nivå 3, 100 p

eller

  • Svenska som andraspråk nivå 1, 100 p
  • Svenska som andraspråk nivå 2, 100 p
  • Svenska som andraspråk nivå 3, 100 p

Programgemensamma ämnen, 400 p

  • Livsmedels- och näringskunskap nivå 1, 100 p
  • Måltid och bransch nivå 1, 200 p
  • Måltid och bransch nivå 2, 100 p

Gymnasiearbete och Individuellt val

  • Gymnasiearbete, 100 p
  • Individuellt val, 200 p

Inriktningar, 300 p

Bageri och konditori, 300 p

  • Bageri nivå 1, 100 p
  • Choklad och konfektyr nivå 1, 100 p
  • Konditori nivå 1, 100 p

Kök och servering, 300 p

  • Mat och dryck i kombination nivå 1, 100 p
  • Matlagning nivå 1, 100 p
  • Servering nivå 1, 100 p

Totalt: 2.500-2.800 poäng

Totalpoängen varierar beroende på skolans planering och elevens individuella studieplan.

Programfördjupningar, 900 p

Skolan kan erbjuda dig följande ämnen:

Artificiell intelligens, bageri, barteknik och ansvarsfull alkoholservering, besöksnäringen, brödbaserade caféluncher, charkuteri, choklad och konfektyr, engelska, entreprenörskap, färskvaror och delikatesser, försäljning och kundservice, kinesiska – nybörjare, kinesiska – grund, kinesiska – fortsättning, konditori, ledarskap och organisation, mat och dryck i kombination, matlagning, moderna språk – nybörjare, moderna språk – grund, moderna språk – fortsättning, servering, styckning, svenska eller svensk som andraspråk, tillämpad programmering, tävlingsidrott

Ämnen och nivåer som du kan välja bort:

  • Svenska nivå 2/svenska som andraspråk nivå 2, 100 p
  • Svenska nivå 3/svenska som andraspråk nivå 3, 100 p
  • Engelska nivå, 2 100 p

Om du väljer bort dessa ämnen och nivåer får du inte grundläggande behörighet till högskolan.

Exempel på yrken

Här ser du exempel på yrken som du kan söka när du är klar med din utbildning.

Bageri och konditori

  • Bagare
  • Konditor

Kök och servering

  • Kock
  • Servering

Du hittar mer information om vilka ämnen du kan läsa inom de olika yrkesområdena på www.programvaljaren.se.