Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som…

vill arbeta med att laga mat på restaurang, baka bröd eller med försäljning av mat och dryck. Du bör ha blick för färg och form och måste vara noga med hygienen då du handskas med livsmedel. Du får en känsla för service och kunskap om det du säljer.

Du utbildar dig till yrken som till exempel kock, servitör, bagare och försäljare av olika livsmedelsprodukter.

Du lär dig…

laga mat, servera, baka, göra konditorivaror som till exempel choklad och konfektyrer. Du ska göra din del av arbetet för att skapa en helhet av miljö, smak och doft. Här ingår även kunskaper om försäljning, service, hygien, näringslära, special­koster och alkoholhantering.

Restaurang och bageri

När vi äter ute på en restaurang, beställer hem mat eller köper bröd i bageriet vill vi att det vi beställer ska var gjort på bra råvaror, se tilltalande ut och vara gott och nyttigt. Dessutom vill vi mötas av trevlig och serviceinriktad personal.

Du får grundläggande kunskaper om vikten av en god personlig hygien och ska också känna till de bestämmelser som finns beträffande livsmedelshygien.

Du får kunskap om olika råvaror, deras näringsinnehåll och hur man använder och förvarar dem på bästa sätt.

Du lär dig hela tillverkningen, från råvaror till färdig mat eller bakverk. När du dekorerar ett bakverk eller lägger upp maten får du utlopp för din fantasi och skaparglädje.

Arbete i grupp
Att arbeta i ett restaurangkök eller i ett bageri är ett lagarbete. Alla samarbetar för att det ska smaka gott, se bra ut och bli färdigt i tid.

Service är viktigt
Vi vill alla bli trevligt bemötta som kunder och få det som vi beställt. Du får utveckla din känsla för service, vilket innebär att kunna känna av andra människors önskemål och behov.

De flesta skolor har restauranger eller butiker där du får laga mat eller baka. Dit kommer kunder som betalar för maten eller brödet.

Olika yrken och företag
Du får en bred orientering om olika typer av företag och yrken inom området. Undervisningen ger dig insikt om måltiden som helhetsupplevelse och alla dess delar som mat, dryck, bröd och servering.

Internationell bransch
Du utbildar dig inom en internationell bransch som hela tiden påverkas av andra kulturer och mattraditioner. Det finns också många möjligheter att arbeta och studera utomlands.

Inriktningar

 • Bageri och konditori
 • Kök och servering

Skolor

Björknäsgymnasiet

 • Kök och servering

Luleå Gymnasieby

 • Bageri och konditori
 • Kök och servering

Strömbackaskolan

 • Kök och servering

Tänk på!

Snygg presentation
Du får använda din fantasi när du lägger upp maten, dekorerar ett bakverk eller lägger upp varor i en butik. Ser en matvara eller en skyltning aptitlig ut, höjer det också smaken och försäljningen.

Hygien är viktigt
Hygien är viktigt när det gäller livsmedel, både när man framställer, lagrar, fraktar och säljer matvaror.

Du ska ha bra fysik
Du får vara beredd på tunga lyft och obekväma arbetsställningar även om tekniken förbättras och ger bättre och bättre arbetsförhållanden. Är du allergiker kan du få problem med både metaller och mjöl. Är du osäker om något ska du kontakta skol­hälsovården.

Inriktningar

Bageri och konditori

Du får lära dig hur mjöl och andra råvaror framställs och hur man tillverkar olika sorters bröd, bakverk och konditorivaror, till exempel choklad och konfektyr.
Du ska kunna följa recept, välja och hantera råvaror. Det gäller att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.
Många skolor har egna butiker med försäljning av bröd- och konditorivaror. Du lär dig kundservice och redovisning. Du får även lära dig hur man förpackar, förvarar och fraktar livsmedel.

Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Kök och servering

Du förbereds för arbete i kök eller med servering.

Du får sammanställa matsedlar, se till att råvaror finns på plats och laga mat som sedan serveras till gäster. Skolan har vanligtvis en restaurang där eleverna tillagar och serverar maten för betalande gäster.

I varmköket lagas maten. Du ska komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att kunna arbeta i ett högt tempo.
I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du bör vara något av konstnär för att kunna göra det där lilla extra som får maten att se aptitlig ut.

Allergier, sjukdomar, överkänslighet och övertygelse har drivit på en utveckling mot anpassad kost. Du kan välja att lära dig laga näringsriktiga, smakliga och tilltalande specialkoster. Mat som uppskattas av veganer eller vegetarianer, men även mat som man måste äta om man till exempel är diabetiker eller glutenintolerant.

Du läser även en kurs i servering. Du lär dig arbeta som servitör/servitris, att ta hand om hela miljön i matsalen, duka, kunna ge råd om mat och dryck och se till att gästerna får vad de beställt.

Exempel på yrken: Kock, kallskänka, servitör/servitris.

Särskilda varianter

Skolor har rätt att ansöka om att få starta så kallade särskilda varianter. Det är inriktningar som avviker från de nationella inriktningarna, till exempel inom sjöintendentur och styckning och charkuteri. Särskilda varianter kan ha egna behörighetskrav och egna antagningsbestämmelser. De kan även vara riksrekryterande, vilket innebär att du kan söka dem oavsett var du bor.

Riksrekryterande utbildningar

Val

Du väljer inriktning
Detta val sker vanligtvis inför år 2.

Du väljer kurser inom programfördjupningarna
Du kan ofta välja mellan olika paket av kurser riktat mot skilda yrken.

Du väljer kurser inom det individuella valet
Vissa skolor vill att du gör dessa val redan inför år 1, men det vanligaste är att du får göra valet inför år 2. Vilka kurser och ämnen du kan välja mellan skiljer sig från skola till skola. Du kan alltid välja de kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskolan

Arbetsplatsförlagt lärande

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL. Du får vanligtvis göra APL under flera olika perioder. Du kan få vara på till exempel restauranger, bagerier, butiker, företag som tillverkar olika livsmedel, med mera. Du får praktiskt använda de kunskaper du fått i skolan.

Arbetsplatsförlagt lärande

Lärlingsutbildning

I vissa kommuner kan du läsa programmet som lärlingsutbildning. Du är då ute i arbetslivet minst halva studietiden räknat från det läsår lärlingsutbildningen börjar. Du måste själv ta reda på vad som erbjuds på den gymnasieskola dit du söker.

Lärlingsutbildning

Efter gymnasieskolan

Du kan till exempel söka arbete på restauranger, storkök, bagerier och livsmedelsbutiker. Du kommer att arbeta med service på både stora och små arbetsplatser och i direkt kontakt med dina kunder.

Försäljning är en stor näringsgren. Livsmedelsföretag, stora matbutiker och småbutiker behöver alla arbetskraft med säljvana och produktkännedom.
I bageribranschen får du räkna med att börja mycket tidigt på morgonen. Om du arbetar inom handeln gäller affärstider, vilket kan innebära kvälls- och helgarbete.

Inom några av yrkena i branschen kan du avlägga gesällprov när du fått mer erfarenhet och kunskaper.

Fortsatta studier
Yrkesexamen ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Där hittar du utbildningar där du kan kombinera teori och praktik.

Om du vill få grundläggande behörighet till högskolan måste du förutom yrkesexamen ha godkänt betyg i kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 och engelska 6. Kursen engelska 6 kan skolan erbjuda dig att läsa inom programfördjupningarna och kurserna 2 och 3 i svenska/svenska som andraspråk kan du läsa inom individuell val. Du kan också läsa någon eller några av kurserna som utökat program.

Studier efter gymnasieskolan

Det finns också många utbildningar utomlands, främst i Frankrike och Schweiz, om du vill vidareutbilda dig inom restaurangbranschen.

Studievägskoder

Restaurang- och livsmedelsprogrammet – RL

Inriktningar:

 • Bageri och konditori – RLBAG
 • Kök och servering – RLKOK

Programöversikt

Gymnasie­­gemensamma ämnen, 600 p

 • Engelska 5, 100 p
 • Historia 1a1, 50 p
 • Idrott och hälsa 1, 100 p
 • Matematik 1a, 100 p
 • Naturkunskap 1a1, 50 p
 • Religionskunskap 1, 50 p
 • Samhällskunskap 1a1, 50 p
 • Svenska 1/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma ämnen, 400 p

 • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
 • Hygien, 100 p
 • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
 • Service och bemötande 1, 100 p

Gymnasiearbete och Individuellt val

 • Gymnasiearbete, 100 p
 • Individuellt val, 200 p

Inriktningar, 300 p

Bageri och konditori, 300 p

 • Bageri 1, 100 p
 • Choklad och konfektyr, 100 p
 • Konditori 1, 100 p

Kök och servering, 300 p

 • Matlagning 1, 100 p
 • Mat och dryck i kombination, 100 p
 • Servering 1, 100 p

TOTALT

2.500 poäng

Programfördjupningar, 900 p

Skolan kan erbjuda dig kurser inom följande ämnen:
Aktiviteter och värdskap, bageri- och konditorikunskap, charkuterikunskap, dryckeskunskap, engelska, entreprenörskap, företagsekonomi, försäljning och kundservice, handel, konferens och evenemang, ledarskap och organisation, livsmedels- och näringskunskap, matlagningskunskap, mat och butik, mat och dryck i kombination, moderna språk, programmering, reception, serveringskunskap, service och bemötande, styckningskunskap, tillämpad programmering

Exempel på yrkesutgångar = paket av kurser riktade mot olika yrkesområden

Bageri och konditori

 • Bagare
 • Konditor

Kök och servering

 • Kallskänka
 • Kock
 • Servitris eller servitör

Kurser inom olika yrkesområden (PDF – 35,1 kB)

Kurser som ska erbjudas inom individuellt val, 200 p

 • Engelska 6, 100 p*
 • Svenska 2/svenska som andraspråk 2, 100 p*
 • Svenska 3/svenska som andraspråk 3, 100 p*
 • Kurser inom idrott och hälsa
 • Någon/några estetiska kurser

* Dessa kurser tillsammans med yrkesexamen ger dig grundläggande behörighet till högskolan. Skolan kan även erbjuda dig möjligheten att läsa kursen engelska 6 inom programfördjupningarna.