Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som…

vill arbeta med att laga mat på restaurang, baka bröd eller med försäljning av mat och dryck. Du bör ha blick för färg och form och måste vara noga med hygienen då du handskas med livsmedel. Du får en känsla för service och kunskap om det du säljer.

Du utbildar dig för att arbeta som

  • kock
  • servitör
  • bagare
  • försäljare av olika livsmedelsprodukter.

Du lär dig…

  • laga mat
  • servera
  • baka
  • göra konditorivaror som till exempel choklad och konfektyrer.
Du ska göra din del av arbetet för att skapa en helhet av miljö, smak och doft. Här ingår även kunskaper om försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholhantering.

Restaurang och bageri

När vi äter ute på en restaurang, beställer hem mat eller köper bröd i bageriet vill vi att det vi beställer ska var gjort på bra råvaror, se tilltalande ut och vara gott och nyttigt. Dessutom vill vi mötas av trevlig och serviceinriktad personal.

Du får grundläggande kunskaper om vikten av en god personlig hygien och ska också känna till de bestämmelser som finns beträffande livsmedelshygien.

Du får kunskap om olika råvaror, deras näringsinnehåll och hur man använder och förvarar dem på bästa sätt.

Du lär dig hela tillverkningen, från råvaror till färdig mat eller bakverk. När du dekorerar ett bakverk eller lägger upp maten får du utlopp för din fantasi och skaparglädje.

Arbete i grupp
Att arbeta i ett restaurangkök eller i ett bageri är ett lagarbete. Alla samarbetar för att det som serveras ska smaka gott, se bra ut och bli färdigt i tid.

Service är viktigt
Du får träna dig på att ta emot dina gäster på ett trevligt sätt och se till att de känner sig välkomna, sedda och nöjda. Du ska kunna ge förslag när de väljer mat och dryck, svara på frågor om ingredienser och tillagning och hjälpa till med specialkost.

De flesta skolor har restauranger eller butiker där du får laga mat eller baka. Dit kommer kunder som betalar.

Olika yrken och företag
Du kommer få praktisk erfarenhet av matlagning, service och försäljning. Som kock, servitör eller konditor kan du arbeta på restauranger, bagerier, caféer, livsmedelsleverantörer eller cateringföretag.

Internationell bransch
Du utbildar dig inom en internationell bransch som hela tiden påverkas av andra kulturer och mattraditioner. Det finns också många möjligheter att arbeta och studera utomlands.

Inriktningar

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

Skolor

Björknäsgymnasiet

  • Kök och servering

Luleå Gymnasieby

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

Strömbackaskolan

  • Kök och servering

Tänk på!

Snygg presentation
Du får använda din fantasi när du lägger upp maten, dekorerar ett bakverk eller lägger upp varor i en butik. Ser en matvara eller en skyltning aptitlig ut, höjer det också smaken och försäljningen.

Hygien är viktigt
Hygien är viktigt när det gäller livsmedel, både när man framställer, lagrar, fraktar och säljer matvaror.

Du ska ha bra fysik
Du får vara beredd på tunga lyft och obekväma arbetsställningar även om tekniken gör framsteg som leder till bättre arbetsförhållanden. Är du allergiker kan du få problem med både metaller och mjöl. Är du osäker om något ska du kontakta skol­hälsovården.

Inriktningar

Bageri och konditori

Du får lära dig hur mjöl och andra råvaror framställs och hur man tillverkar olika sorters bröd, bakverk och konditorivaror, till exempel choklad och konfektyr.

Du ska kunna följa recept, välja och hantera råvaror. Det gäller att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.

Många skolor har egna butiker med försäljning av bröd- och konditorivaror. Du lär dig kundservice och redovisning. Du får även lära dig hur man förpackar, förvarar och fraktar livsmedel.

Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Kök och servering

Du förbereder dig för arbete i kök eller med servering.

Du skriver matsedlar, väljer råvaror, planerar arbetet och lär dig laga mat i högt tempo. Skolan har vanligtvis en restaurang där eleverna tillagar och serverar maten för betalande gäster.

Förutom varmrätter får du lära du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Hur du presenterar din mat på är lika viktigt som smaken. Du får träning i att lägga upp och garnera maten på ett sätt dom höjer smaken och upplevelsen.

Allergier, sjukdomar, överkänslighet och övertygelse har drivit på en utveckling mot anpassad kost. Du kan välja att lära dig laga näringsriktiga, smakliga och tilltalande specialkost. Mat som uppskattas av veganer eller vegetarianer, men även mat som man måste äta om man till exempel är diabetiker eller glutenintolerant.

Du läser även en kurs i servering. Du lär dig arbeta som servitör/servitris, att ta hand om hela miljön i matsalen, duka, kunna ge råd om mat och dryck och se till att gästerna får vad de beställt.

Exempel på yrken: Kock, servitör/servitris.

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är den del av utbildningen där du praktiskt förbereder dig för yrket. Du gör din APL på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor av utbildningstiden.

Lärlingsutbildning

På vissa skolor kan du läsa programmet som lärlingsutbildning. Då gör du halva utbildningen i skolan och andra halvan på en arbetsplats. Utbildningen leder till en yrkesexamen och kurser för grundläggande högskolebehörighet ingår.

Efter gymnasieskolan

Du kan söka arbete på restauranger, storkök, bagerier och livsmedelsbutiker. Du kommer att arbeta med service på både stora och små arbetsplatser och i direkt kontakt med dina kunder.

Försäljning är en stor näringsgren. Livsmedelsföretag, stora matbutiker och småbutiker behöver alla arbetskraft med säljvana och produktkännedom.

I bageribranschen får du räkna med att börja mycket tidigt på morgonen. Om du arbetar inom handeln gäller affärstider, vilket kan innebära kvälls- och helgarbete.

Inom några av yrkena i branschen kan du avlägga gesällprov när du fått mer erfarenhet och kunskaper.

Fortsatta studier

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen som ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.

Programmet innehåller även de kurser du behöver för att uppnå grundläggande högskolebehörighet. På vissa skolor kan du läsa dessa kurser inom det individuella valet eller programfördjupningarna.

Du kan också välja bort de kurser som ger grundläggande behörighet till högskolan. Om du väljer bort dessa kurser så får du fortfarande en yrkesexamen samt grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Ta reda på vad som gäller för den skolan som du är intresserad av.

De kurser som du får välja bort är:

  • Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3, 200 poäng
  • Engelska 6, 100 poäng

Här kan du läsa mer om studier efter gymnasieskolan.

Programöversikt

Gymnasie­­gemensamma ämnen, 900 p

  • Engelska 5, 100 p
  • Engelska 6, 100 p
  • Historia 1a1, 50 p
  • Idrott och hälsa 1, 100 p
  • Matematik 1a, 100 p
  • Naturkunskap 1a1, 50 p
  • Religionskunskap 1, 50 p
  • Samhällskunskap 1a1, 50 p
  • Svenska eller Svenska som andraspråk 1, 100 p
  • Svenska eller Svenska som andraspråk 2, 100 p
  • Svenska eller Svenska som andraspråk 3, 100 p

Programgemensamma ämnen, 400 p

  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
  • Hygien, 100 p
  • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
  • Service och bemötande 1, 100 p

Gymnasiearbete och Individuellt val

  • Gymnasiearbete, 100 p
  • Individuellt val, 200 p

Inriktningar, 300 p

Bageri och konditori, 300 p

  • Bageri 1, 100 p
  • Choklad och konfektyr, 100 p
  • Konditori 1, 100 p

Kök och servering, 300 p

  • Matlagning 1, 100 p
  • Mat och dryck i kombination, 100 p
  • Servering 1, 100 p

Totalt: 2.500-2.800 poäng

Totalpoängen varierar beroende på skolans planering och elevens individuella studieplan.

Programfördjupningar, 900 p

Skolan kan erbjuda dig kurser inom följande ämnen:

Aktiviteter och värdskap, bageri- och konditorikunskap, charkuterikunskap, dryckeskunskap, engelska, entreprenörskap, företagsekonomi, försäljning och kundservice, handel, konferens och evenemang, ledarskap och organisation, livsmedels- och näringskunskap, matlagningskunskap, mat och butik, mat och dryck i kombination, moderna språk, programmering, reception, serveringskunskap, service och bemötande, styckningskunskap, tillämpad programmering

Kurser som du kan välja bort:

  • Svenska 2-3/svenska som andraspråk 2-3, 200 p
  • Engelska 6, 100 p

Om du väljer bort dessa kurser får du inte grundläggande behörighet till högskolan.

Exempel på yrken

Här ser du exempel på yrken som du kan söka när du är klar med din utbildning.

Bageri och konditori

  • Bagare
  • Konditor

Kök och servering

  • Kock
  • Servitris eller servitör

Du hittar mer information om vilka kurser du kan läsa inom de olika yrkesområdena på www.programvaljaren.se.